Sporen van een afgeschermde wereld

boekomslagen_Annie-van-GemertSporen van een afgeschermde wereld

Zwart wit foto’s van de interieurs van het voormalig hoofdgebouw van het Psychiatrisch ziekenhuis Voorburg in Vught. De architectuur van het historische hoofdgebouw waarin het ziekenhuis van 1885 tot 1989 was gevestigd, vormde de achtergrond voor behandeling van psychiatrische en zwakzinnige patiënten. In die tijd leefden de patiënten samen in grote groepen. Er waren grote afdelingen, slaapzalen, lange gangen, isoleercellen, een binnencour en een kapel. De ruimtes ademen de sfeer uit van massaliteit, verlatenheid en beklemming. In de foto’s is de afwezigheid van mensen zichtbaar en de aanwezigheid van mensen voelbaar. De foto’s zijn gemaakt in 1989. Het gebouw is intussen gesloopt.

Het boek toont 55 zwart/wit foto’s van de interieurs van Psychiatrisch ziekenhuis Voorburg in Vught uit 1989.  De verhalen zijn van medewerkers die tussen 1960 en 1990 werkzaam waren in de psychiatrie, de zwakzinnigenzorg en de geriatrie.

Een gesigneerd boek [verkoopprijs € 39,95 + € 3,75 verzendkosten] Sporen van een afgeschermde wereld is hier te bestellen.

Publicatie in Trouw ‘Letter en geest’ van  23 januari 2016.

Het boek met foto’s en verhalen van (oud)medewerkers is ook te koop in de boekhandels in regio Vught, Boxtel, Rosmalen, Eindhoven, Den Bosch (Boekhandel Heijnen en Bruna Helftheuvelpassage) en Nijmegen.


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00