Boerendebat – Boerenkracht – Zorgboerderij De Haam – 15 november 20.00 uur

Locatie:

Zorgboerderij De Haam
Lorbaan 10
5814 AE Veulen

Gratis entree

 

 

De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Wilt u verzekerd zijn van een plaats, meldt u dan aan via info@marcvandersterren.nl

 


Inhoud:

De kracht van de Nederlandse boer is niet te ontkennen. Dat zagen we tijdens de boerenprotesten in het hele land. Maar waar zit die kracht precies? Zit het in de omvang? In de kwaliteit van de producten? In hun innovatiekracht? In de exportpositie of in hun duurzaamheid? Tijdens een debat vragen we het de boeren zelf.

Het stikstofbesluit hakt er stevig in. Zelfs een boerenpartij als het CDA schaart zich achter een krimp van de veestapel. Boeren protesteren in het hele land. Is de Nederlandse boer krachtig genoeg om zich ook hieruit te redden? En op welke manier? Of heeft de boer z’n krachten overschat en heeft hij te veel hooi op z’n vork genomen?

Wij vragen het aan Limburgse boeren. Tijdens een debat gaan we op zoek naar de boerenkracht. We praten niet over, maar met boeren. Boeren zitten heus niet altijd op één lijn. De ene boer produceert zo veel mogelijk voedsel voor de consument die weinig geld heeft. De ander werkt juist biologisch of vanuit een ander natuurlijk of diervriendelijk gedachtegoed. De een produceert voor de lokale markt, de ander juist voor de wereldmarkt. En dan zijn er nog de boeren die grootschalig produceren omdat dat het beste loont, terwijl anderen goed boeren juist omdat ze bewust kleinschalig blijven.

De avond bestaat uit een dialoog tussen de boeren, daarna volgt een debat met de zaal. Samen zoeken we de kracht waarmee de boer de toekomst aankan. Ook wanneer die toekomst betekent dat hun veestapel moet krimpen.

Deelnemende boeren zijn:

  • Zef Soogelee, vleesveehouder uit Ransdaal
  • Melkveehouder Marleen van Lipzig uit Velden
  • Biologisch groenteteler Fred Willems uit Grubbenvorst
  • Varkenshouder Evert Hendrikx uit Lottum
  • Het debat vindt plaats op de gemengde zorgboerderij met schapen en pluimvee van David en Sef Janssen in het Veulen

De meeste boeren die deelnemen aan het debat zijn gefotografeerd door documentair fotograaf Annie van Gemert. Ze maakte foto’s van boeren in heel Limburg voor haar boek ‘Boerenkracht – Generaties in beweging’. Het boek is deze avond ook te koop.

Programma:

19.30 Welkom door de Werkgroep Landbouw Noord-Limburg
19.40 Welkomstwoord door David Janssen en een korte uitleg over het bedrijf.
19.45 Inleiding door Annie van Gemert en toelichting op haar foto’s op het scherm
20.15 Voorstelronde van de boeren in het panel
20.30 Debat tussen boeren
21.00 Debat met de zaal
22.00 Einde

Agrarisch journalist Marc van der Sterren uit Koningslust schreef tien uitgebreide interviews voor het fotoboek. Hij neemt de presentatie van de avond in handen.

Voor meer info Marc van de Sterren
M: 06-48255578
E: info@marcvandersterren.nl

Persfoto verkrijgbaar via: contact@annievangemert.com

De organisatie is in handen van de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg, Annie van Gemert en Marc van der Sterren.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00